RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 6
Astăzi: 64
Săptămînal: 2146
Lunar: 8686
Pe 3 luni: 31953

SFATURI MORALE ŞI ÎNDEMNURI SPRE FAPTE BUN

    Fii evlavios. Pe părinții duhovnicești, pe tatăl tău și pe mama ta, pe conducători și pe toți oamenii de bine cinstește-i și urmează sfaturile lor folositoare. Respectă-i pe oamenii în vârstă. Față de mai-marii tăi fii respectuos, cu cei de-o seamă cu tine fii amabil, cu cei mai mici, binevoi­tor. Iubește nu doar pe prieteni și pe cei ce-ți fac bine, ci și pe vrăjmașii tăi, și roagă-te pentru ei. Amintește-ți că rostul tău în lume este că în orice împrejurare să faci bine aproa­pelui tău, pe cât îți stă în putere. Nu te certa și nu te învrăj­bi cu nimeni.

    Bun lucru este să-ți înfrînezi mînia, să ierți celui ce ți-a greșit și să dai celui care îți cere. Te-a supărat cineva? Iartă-l. Ai supărat pe cineva? Împacă-te cu el. Ferește-te nu doar de faptele rele, ci și de cuvintele necuviin­cioase. Cand vorbește cineva dintre cei mai mari, taci și ascultă. Nu crede oricărui zvon. Nu dori tot ce vezi. Fii drept, nu dori nimic din ce nu este al tău. Cu atât mai mult nu fura și nu deposeda, ci fii mulțumit cu ceea ce ai tu. Cele de care ai nevoie dobândește-le prin propria muncă. Dă înapoi ceea ce ai luat cu împrumut. Împlineşte ceea ce ai promis. Nu te lăuda niciodată. Fii curajos, gata de muncă, lăsînd la o parte nepăsarea celor leneşi. Dragostea de munca este plăcută lui Dumnezeu, iar ţie de folos.

    Nu deznădăjdui la necaz. La bucurie nu-ţi pierde cumpătarea. Celui care cere dă-i, dacă ai; pe cel sărac ajută-l pe cât poţi. Nu invidia pe nimeni, fii binevoitor faţă de toţi. Nu fi egoist şi mîndru. Fii prietenos faţă de toţi, dar nu te purta linguşitor faţă de nimeni. Salută-i pe toţi cei pe care-i întâlneşti. Asemenea şi celor care te salută, răspunde-le. Celui care te întreabă răspunde-i, pe cel neştiutor îndrumă-l. Pe cei trişti mîngîie-i. Slu­jeşte oricui poţi.

Din aceiaşi categorie

SIMBOLISTICA OUĂLOR, DE PAȘTI
16.04.2014 - Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

SPOVEDANIA LA DISTANŢĂ
09.12.2013 - Biroul de presă a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

SOȚIA ,,PREOTEASĂ A IUBIRII”
10.05.2014 - Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni