RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 13
Astăzi: 65
Săptămînal: 2234
Lunar: 11541
Pe 3 luni: 34958

CIRCULARĂ PĂRINȚILOR PROTOPOPI ȘI CLERULUI EPISCOPIEI DE UNGHENI ȘI NISPORENI

,,Taina Căsătoriei, Icoana Împărăţiei lui Dumnezeu”

 

   Taina Cununiei este chemarea Sfântă a harului lui Dumnezeu de a binecuvânta dragostea a doi tineri de a se mântui şi înmulţi. Prin ea se binecuvântează dorinţa de sfinţire între mire şi mireasă. Taina nunţii este icoana Împărăţiei lui Dumnezeu, arătând iubirea dintre Hristos şi Biserica Sa. El este mirele, iar Biserica în totalitatea ei este mireasa. O nuntă creştină binecuvântată este cea pentru care tinerii se pregătesc prin spovedanie înainte de cununie, au mai multe întâlniri duhovniceşti cu preotul, cu naşii astfel încât cununia să fie o taină a mântuirii, şi ea se săvârşeşte pentru mântuire nu de mântuială, şi anume cu toată responsabilitatea, cu toată dragostea  faţă de Dumnezeu şi Biserică, cu toată credinţa, cu toată dorinţa de  sfinţire a iubirii care s-a instituit între mire şi mireasă.

   Biserica Ortodoxa îngăduie cu pogorământ trei căsătorii, însă în anumite condiţii. Sfântul Vasile cel Mare, în canonul 87, spune despre a doua nuntă: " Căsătoria a doua este îngăduită de Biserică, numai celor ce au rămas văduvi de tineri prin deces şi n-au copii " . Iar Sfântul Apostol Pavel, sfătuieşte la văduvie în castitate, dar cine nu poate " mai poate să se căsătorească, decât să ardă " ( I Corinteni 7, 39 ) .

  De asemenea, astăzi, mai mult ca niciodată, este:

1. necesară pregătirea tinerilor prin Catehizare pentru Căsătorie şi pentru viaţa de familie. Pentru cei care se căsătoresc sunt de mare folos cunoştinţele duhovniceşti privind marea binecuvântare şi demnitate a Căsătoriei pentru viaţa celor ce se iubesc şi pentru viaţa Bisericii care-i binecuvântează; apoi

2. Spovedania şi Împărtăşirea viitorilor miri cu Sfânta Euharistie înainte de Cununie (întrucât aceasta nu se mai face azi în timpul Cununiei, ca în Biserica primară).

   Fiecare dintre noi trebuie să avem o permanentă preocupare faţă de viitorul familiei creştine şi al neamului, prin redescoperirea şi trăirea valorilor creştine în casele noastre, în parohiile de care aparţinem şi în marea familie a Bisericii lui Hristos.

   De aceea îi şi îndemnăm pe preoţii din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, să-şi îndeplinească cu seriozitate chemarea sfântă de păstori duhovniceşti, îndemnându-i pe tinerii care doresc a se căsători la o viaţă sfântă, iubitoare şi jertfelnică. Iar creștinii, ce din păcate au divorţat şi doresc a primi binecuvântarea de a se recăsători, să-i îndrume spre o cale dreaptă.

3. De a primi dezlegare şi binecuvântare de la arhiereul local.

   Fiind conştienţi de criza familiei contemporane, îi îndemn pe toţi slujitorii sfintelor altare, ca pe tinerii ce doresc de a se recăsători, de a primi dezlegare şi binecuvântare de la arhiereu.   

+PETRU

 Prin harul lui Dumnezeu

EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

Din aceiaşi categorie

C I R C U L A R Ă
11.03.2016 - Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

CIRCULARĂ
05.11.2013 - Biroul de presă a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

CIRCULARĂ
03.09.2013 - Biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni