RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 7
Astăzi: 59
Săptămînal: 2146
Lunar: 8686
Pe 3 luni: 31953
 • A AVUT LOC ȘEDINȚĂ A CONSILIULUI BISERICESC-OBȘTESC PE LÂNGĂ PATRIARHUL MOSCOVEI ȘI AL ÎNTREGII RUSII PENTRU ÎNVEȘNICIREA MEMORIEI NOILOR MUCENICI ȘI MĂRTURISITORI AI BISERICII RUSE

     Miercuri 2 noiembrie 2016 în catedrala Hristos Mîntuitorul din Moscova, sala roşie sub preşedinţia Mitropolitului IUVENALIE, de Crutiţc şi Colomensc,  a avut loc şedinţa consiliului bisericesc-obștesc pe lângă Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii pentru înveșnicirea memoriei noilor mucenici și mărturisitori ai Bisericii Orotdoxe Ruse.

    Ordinea de zi:

 • DĂM START CAMPANIEI PROMOVATE DE ASOCIAȚIA TINERILOR ORTODOCȘI DIN MOLDOVA: „EȘTI PRIETENUL MEU REAL? LASĂ NETUL, FII ALĂTURI!

      În perioada 1-13 noiembrie dăm start campaniei promovate de Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova:„Ești prietenul meu real? lasă netul, fii alături!”, ediția a III-a. Acest proiect promovează prietenia nu prin rețelele de socializare de la distanță ci o comunicare directă între tinerii de astăzi.

 • SĂ SILIM INIMA NOASTRĂ SPRE VOIA LUI DUMNEZEU

      Cel ce vine la Hristos, trebuie la început să se atragă de la sine cu sila spre bine, chiar dacă nu vrea inima. Căci zice Domnul: ,,Împărăţia lui Dumnezeu se ia cu sila şi silitorii o răpesc pe ea”. De aceea tot El zice: ,,Nevoiţi-vă să intraţi prin poarta cea strâmtă”. Drept aceea trebuie, cum s-a zis, să ne împingem pe noi chiar fără voie spre virtute şi spre dragoste dacă nu avem dragoste, spre blândeţe, dacă suntem lipsiţi de aceasta. Să ne silim să avem inima miloasă şi iubitoare de oameni, să răbdăm ocări şi nesocotiri şi să rămânem lângă cei urgisiţi dacă nu avem încă aceasta deprindere: spre rugăciune, dacă n-am dobândit încă rugăciunea Duhului. De ne va vedea Dumnezeu luptându-ne astfel şi mânându-ne cu sila spre bine, chiar dacă inima noastră lucrează împotrivă, ne va da rugaciune adevărată, milă, răbdare, îndelungă îngăduinţă şi, simplu, ne va umple pe noi de toate roadele Duhului.

 • ACT FILANTROPIC LA HÎNCEȘTI

      Сu binecuvintarea Preasfintitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, parohul bisericii ,,Nasterea Maicii Domnului” din sat. Buțeni, r. Hîncești, Preotul Vasile PREPELIȚĂ, împreună cu o creștină de bună credință au vizitat Centru de plasament temporar ,,BRÎNDUȘA” din or. Hîncești, și casa de bătrîni și invalizi din Sarata Galbena, raionul Hîncești, Aducind în dar copiilor diferite cărți, rechizite școlare, băntulețe pentru fete și cîte o icoana cu chipul Maicii Domnuui,  dar bătrinilor cîte o pereche de ciorapi și la fel cîte o icoana. Ca să ridice dispozitia la toți au oferit cîte o înghețată, copiii au fost nespus de bucuroși, dar unii bătrîni cu lacrimi în ochi mărturiseau că au uitat deja gustul înghețatei.  

 • ÎNDEMNURI PENTRU PRIETENII ADEVĂRATE

      Dacă ai prieteni, fugi de întâlnirile dese cu ei, căci numai întâlnindu-te rar cu dânşii le vei fi de folos. Iar, dacă vezi că îţi vine prin ei vreo vătămare, cu nici un chip nu te mai apropia de dânşii. Trebuie să ai ca prieteni pe cei ce pot fi de folos şi de ajutor vieţuirii tale. Fugi şi de întâlnirile cu bărbaţii răi şi războinici, şi cu nici unul din aceştia să nu locuieşti împreună; ba şi de sfaturile lor cele de nimica să te lepezi. Căci nu locuiesc lângă Dumnezeu şi nici statornicie n-au. Prietenii tăi să fie bărbaţii paşnici, fraţii duhovniceşti şi părinţii sfinţi; căci pe aceştia şi Domnul îi numeşte aşa zicând: ,,Mama mea, fraţii şi părinţii mei aceştia sunt, care fac voia Tatălui Meu cel din Ceruri”.

Pilde ziditoare despre creşterea copiilor

Un bărbat a rămas văduv la câtiva ani după căsătorie. Avea doi copii mici. În timpul zilei, copiii stăteau la grădinită si tatăl îi lua acasă după masă, când venea de la serviciu. Copiii îi răpeau cea mai mare parte din timp. Avea foarte putin timp pentru rugăciune sau pentru citirea cărtilor duhovnicesti. Îsi făcea canonul în timp ce copiii se jucau, deranjându-l cu gălăgia lor. Asta îl mâhnea.

Într-o zi s-a dus la duhovnicul său:

- Părinte, m-am hotărât să le iau copiilor o îngrijitoare. Ea o să stea cu ei după ce îi aduc de la grădinită. Eu vreau ori să citesc mai mult din cărtile duhovnicesti, ori să mă rog în fiecare zi câteva ore, ori să merg seară de seară la mănăstirea de lângă oras. Vreau să trăiesc mai mult pentru Dumnezeu.


Сiteşte întregul articol >>

Panaghia Tricherousa - Icoana Maicii Domnului cu trei mâini

Panaghia Tricherousa - Icoana Maicii Domnului cu trei maini Panaghia Tricherousa este o icoana de iconostas, foarte veche, cunoscuta ca "Icoana Maicii Domnului cu trei maini”. Icoana se afla in prezent la Manastirea Hilandar din Muntele Athos.  Cei ce nu cunosc istoria acestei icoane inclina sa creada, in mod gresit, ca cele trei maini reprezentate sunt ale Maicii Domnului.
 
Insa nu este asa. Initial era o icoana realizata intru totul dupa canoanele iconografice, asemanatoare cu Maica Domnului Hodogitria – "Aratatoarea caii”.

Сiteşte întregul articol >>

Casa creştinului (partea a III-a )

De ce tămîiem?
 
Tămîia însoţeşte, de asemenea, orice act de cult, orice slujbă sau rugăciune săvîrşite la biserică, la casa credinciosului sau în oricare alt loc.
 
Tămîierea, înălţarea şi răspîndirea unor miresme binemirositoare prin arderea de tămâie, reprezintă mărturisirea credinţei şi a supunerii noastre faţă de Dumnezeu, prin fumul binemirositor care se înalţă spre cer ca semn al jerfei noastre, al gîndului nostru şi al inimii noastre deschise către Dumnezeu cu mulţumire şi încredere.
 
În acelaşi timp, tămîia binemirositoare este semn al prezenţei lui Dumnezeu, a Duhului lui Dumnezeu, a cărui prezenţă se face simţită ca aducătoare de pace, de linişte, de bucurie.

Сiteşte întregul articol >>

AGENDA EPISCOPULUI PETRU DE UNGHENI ŞI NISPORENI DIN 21 IULIE 2011

Joi, în data de 21 iulie 2011, în prima parte a zilei, Prea Sfintitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a primit în audienţă preoţi şi creştini din cuprinsul eparhiei. Audienţele au avut loc în sediul eparhial din or. Ungheni.

În cea de-a doua parte a zilei, Prea Sfinţia Sa fiind însoţit de secretarul episcopiei - Arhimandritul IOAN  (Moşneguţu) şi de protoiereul Nicolae (Olaraşu) - protopopul de Hînceşti i-a vizitat pe clericii a două parohii din protopopiatul Hînceşti: parohia "Sf. Intocmai cu Apostol Cneaz Vladimir" din s. Calmatui, r-nul Hincesti paroh preot Gheorghe VOITHOV si parohia "Sf. Proroc Ilie", s. Cioara din acelaşi raion al cărei paroh este preotul Andrei (PERCIC).

În timpul vizitelor arhipastorale sale, ierarhul a purtat mai multe discuţii duhovniceşti cu preoţii din aceste sate, vizitând şi lucrările de construcţie care au loc în parohiile respective.


Сiteşte întregul articol >>

«Şi intrînd în corabie, a trecut şi a venit în oraşul Său. Şi iată I-au adus un slăbănog, care zăcea în pat. Şi văzînd Iisus credinţa lor, a zis slăbănogului: „îndrăzneşte, fiule! Iertate îţi sînt păcatele!"» Matei 9, 1-2

Predici la Duminica Vindecării Slăbănogului din Capernaum

Sf. Ioan Gură de Aur:

Evanghelistul Matei numeşte aici Capernaumul oraşul Său. Betleemul a fost oraşul în care S-a născut; Nazaretul, oraşul în care a crescut; iar Capernaumul, oraşul în care a locuit în permanenţă.

Slăbănogul de la Matei este altul decît cel de la Ioan. Unul se afla la scăldătoarea Vitezda, celălalt în Capernaum; unul era bolnav de trei­zeci şi opt de ani;


Сiteşte întregul articol >>

Clericii romano-catolici din Irlanda obligaţi să facă închisoare pentru „secretul Spovedaniei”

Dublin. Renumitul specialist în Dreptul canonic –preotul Paul Edward a mărturisit într-un interviu acordat agenţiei de ştiri aciprensa, că autorităţile irlandeze vor să adopte o lege prin care să-i oblige pe preoţi să divulge secretul spovedaniei. Preoţii care nu vor divulga secretul sporedaniei vor face închisoare.

Potrivit proiectului de lege în cauză preotul care nu va dori să divulge secretul spovedaniei va face până la 5 ani de închisoare. Acest proiect de lege au fost propus de autoritpţile irlandeze în urma abuzurilor sexuale ale mai multor clerici din Biserica Romano-Catolică.


Сiteşte întregul articol >>

Mitropolitului Vladimir i s-a conferit titlul de profesor al Academiei Internaţionale pentru Cadre din Ucraina

Mitropolitului Vladimir i s-a conferit titlul de profesor al Academiei Internaţionale pentru Cadre din Ucraina

În urma unei îndelungate colaborări între Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova şi Academia Internaţională pentru Cadre din Ucraina, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir a fost invitat la Kiev unde i s-a conferit titlul de profesor al Catedrei Religie şi Teologie.

În calitatea sa de rector al şcolilor teologice din Chişinău, ÎPS Mitorpolit Vladimir a contribuit la realizarea mai multor conferinţe şi simpozioane ştiinţifico-teologice, la schimbul de cadre între cele două insitituţii, precum şi la realizarea unor proiecte comune.


Сiteşte întregul articol >>

Casa creştinului (partea a II-a )

 

Sfîntul patron sau ocrotitor al casei

Se obişnuieşte, de asemenea, ca cei ce îşi construiesc casă, cu acest prilej să-şi aleagă un sfînt patron şi ocrotitor al casei noi. Dacă familia are deja un sfînt ocrotitor, ales eventual cu prilejul cununiei religioase, atunci este bine să se păstreze acelaşi sfînt şi pentru casa nouă. La slujbă, preotul va face şi pomenirea numelui sfîntului ales drept ocrotitor. În ziua de pomenire a sfîntului respectiv, la sărbătoarea sfîntului deci, cei ce vor locui în casa nouă fac slujbe de mulţumire mergînd la biserică la Sfînta Liturghie. Se poate face şi sfeştania la casă şi chiar o agapă ca pentru o sărbătoare a familiei.


Сiteşte întregul articol >>

Casa creştinului - Ghidul practic al creştinului ortodox

 
Rugăciunea la punerea temeliei casei noi
 
Întreaga viaţă a omului credincios se desfăşoară sub semnul prezenţei, al lucrării, al voii şi al binecuvântării lui Dumnezeu. Tot ceea ce face, el face cu ajutorul lui Dumnezeu. De aceea rugăciunea la Dumnezeu îl însoţeşte neîncetat dar mai ales la începutul lucrurilor sale, pentru a cere ajutorul şi ocrotirea lui Dumnezeu şi la sfârşit pentru a-I mulţumi. Omul credincios îşi începe viaţa încreştinându-se prin Botez, îşi începe căsnicia primind binecuvântarea lui Dumnezeu prin Taina Cununiei, pleacă la drum închinându-se, îşi începe ziua şi orice lucru cu rugăciune, pentru că simte nevoia de a începe totul cu Dumnezeu şi de a-şi aşeza lucrul mâinilor lui sub ocrotirea şi binecuvântarea binefăcătoare a lui Dumnezeu. Nu putea să se întâmple altfel cu construirea casei noi.

 


Сiteşte întregul articol >>

Episcopul Petru a binecuvîntat recoltarea roadelor la mănăstirea „Sf. Cuv. Parascheva” Hîncu

Miercuri, 20 iulie 2011 Prea Sfinţitul Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni s-a aflat la mănăstirea “Sf. Cuv. Parascheva”Hîncu, unde stareţa mănăstirii egumena Parascheva (Cazacu) i-a făcut o prezentare episcopului cu referinţă la grădina de zarzavaturi a mănăstirii şi de asemenea a cerut binecuvintare pentru recoltarea roadelor.

Prea  Sfinţia Sa a mulţumit lui Dumnezeu pentru toată darea cea bună, de asemenea apreciind înalt strădaniile nevoitoarelor mănăstirii pentru munca cîmpului şi acordînd părintească binecuvîntare pentru eforturile de viitor.


Сiteşte întregul articol >>

Tineri pelerini la mănăstirile din ţară

În perioada 18-19 iulie 2011, cu binecuvîntarea Prea Sfinţitului  Petru, Episcop de Ungheni şi Nisporeni  un grup de 50 de elevi din instituţiile de învăţămînt din cuprinsul Eparhiei noastre  au efectuat un pelerinaj pe la Sfintele Mănăstiri din ţară.

Acest pelerinaj este răsplata muncii tinerilor care în perioada pascală au susţinut concerte tematice, iar cei care au ocupat locuri de frunte au primit binecuvintarea Ierarhului, dar şi tot sprijinul pentru a vizita aceste deosebite locuri ale spiritualităţii moldave.


Сiteşte întregul articol >>

La Londra în cadrul unei conferinţe internaţionale au fost discutate problemele creştinilor din Ţara Sfântă

Londra. În data de 18-19 iulie 2011 la Londra a avut loc o conferinţă despre problemele pe care le înfruntă creştinii băştinaşi din Ţara Sfântă, comunică aciprensa.

Este cunoscut faptul că situaţia critică în care se află creştinii din Israel şi din teritoriile ocupate  de palestinieni este condiţionată de politica statului Israel şi de cea a musulmanilor.


Сiteşte întregul articol >>

DECLARAŢIA DE PRESĂ A MITROPOLITULUI ILARION ALFEEV DESPRE ÎNTÂLNIREA SA CU ÎNTÂISTĂTĂTORUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

Митрополит Волоколамский Иларион встретился с Блаженнейшим Патриархом Румынским ДанииломLa finalul întâlnirii cu PF Daniel – Patriarh al României, Şeful Departamentului „Relaţii Externe” al Patriarhiei de la Moscova a făcut o declaraţie de presă.

În data de 18 iulie 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii Mitropolitul Ilarion Alfeev al sosit la Bucureşti.

La aeroportul de la Bucureşti Înalt Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat de Dl P.P. Ambros responsabil de relaţiile dintre B.O.Rusă şi B.O.Română şi de un alt colaborator al Patriarhiei Române – diaconul Evghenii Rogoti.


Сiteşte întregul articol >>

Înjurăturile influenţează negativ imunitatea organismului uman

altOmul de ştiinţă Ivan Beliavskii ani la rând a încercat să observe cum evoluează starea fizică a organizmului uman în cazul în care omul este obişnuit să înjure dar şi în cazul celor care evită acest păcat.

Cercetările au fost efectuate asupra a două grupuri de oameni: primul grup era constituit din oameni obişnuiţi cu sudalma, iar cel de-al doilea din oameni care nu erau stăpâniţi de acest păcat.

Cercetările au durat mai mulţi ani la rând şi în final s-a demonstrat că în organismul amatorilor de înjurături au apărut modificări de vârstă la nivel de celulă, aceştia s-au îmbolnăvit de diferite boli cronice.

 


Сiteşte întregul articol >>

Preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei în vizită la Patriarhia Română

Biroul de Presă al Patriarhiei Române, ne informează:

În ziua de 19 iulie 2011, la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în audienţă pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, Mitropolit de Volokalamsk, Preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion a transmis Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un salut frăţesc şi un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii cu prilejul apropiatei aniversări a zilei de naştere a Patriarhului României (22 iulie).


Сiteşte întregul articol >>

SLUJBA PRIVEGHERII ÎNTRU CINSTEA ŞI POMENIREA SFINŢILOR ŞI SLĂVIŢILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL LA MĂNĂSTIREA HÎNCU

La mănăstirea Hîncu în aceste zile a fost mare sărbătoare. Mănăstirea veche de 334 de ani a fost un loc de pelerinaj pentru creştinii din întreaga Moldovă. Obştea mănăstirească aflată sub ocrotirea duhovnicească a Prea Sfinţitului Petru a serbat hramul catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din incinta aşezământului monahal de aici.

În seara zilei de 11 iulie 2010, Prea Sfinţia Sa Episcopul Petru a oficiat o slujbă deosebită de priveghere întru pomenirea verhovnicilor tuturor Apostolilor, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Această slujbă a fost una mai aparte, Episcopul Petru fiind felicitat de mai mulţi oaspeţi, clerici din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove cît şi clerici din Ucraina cu ocazia zilei îngerului său păzitor, a Sfântului Apostol Petru celui ce împreună cu Sfântul Apostol Pavel este „mai întâi pe scaun şezător între toţi ceilalţi apostoli”.

La sfârşitul privegherii Prea Sfinţia Sa a mulţumit tuturor oaspeţilor pentru felicitările călduroase îndemnându-i în scurtul său cuvânt de învăţătură pe toţi clericii şi creştinii care au participat la această slujbă „să nu uite de cei aflaţi în suferinţă, de cei care şi-au pierdut casele şi toate bunurile datorită acelor calamităţi naturale care s-au abătut asupra ţării noastre numai şi numai din cauza păcatelor noastre”.

„Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ca şi toţi ceilalţi ucenici ne sunt ca un exemplu, cum ar trebui să procedăm noi astăzi în cazul celor aflaţi într-un astfel de necaz mare şi cu greu de purtat pentru cei slabi în credinţă! Şi atunci în primul secol, în timpul Sfinţilor Apostoli, creştinii nu rămâneau indiferenţi de soarta fraţilor lor aflaţi în suferinţe, ci se ajutau în caz de nevoie fiecare cu ce putea. Să ne aducem aminte de Antiohia, de frumosul gest pe care l-au făcut ucenicii lui Hristos acolo, în acel oraş în care întâia oară, urmaşii lui Hristos s-au numit „creştini”.

 

 


Сiteşte întregul articol >>

  <187188189190191