RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 11
Astăzi: 59
Săptămînal: 2146
Lunar: 8686
Pe 3 luni: 31953
 • A AVUT LOC ȘEDINȚĂ A CONSILIULUI BISERICESC-OBȘTESC PE LÂNGĂ PATRIARHUL MOSCOVEI ȘI AL ÎNTREGII RUSII PENTRU ÎNVEȘNICIREA MEMORIEI NOILOR MUCENICI ȘI MĂRTURISITORI AI BISERICII RUSE

     Miercuri 2 noiembrie 2016 în catedrala Hristos Mîntuitorul din Moscova, sala roşie sub preşedinţia Mitropolitului IUVENALIE, de Crutiţc şi Colomensc,  a avut loc şedinţa consiliului bisericesc-obștesc pe lângă Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii pentru înveșnicirea memoriei noilor mucenici și mărturisitori ai Bisericii Orotdoxe Ruse.

    Ordinea de zi:

 • DĂM START CAMPANIEI PROMOVATE DE ASOCIAȚIA TINERILOR ORTODOCȘI DIN MOLDOVA: „EȘTI PRIETENUL MEU REAL? LASĂ NETUL, FII ALĂTURI!

      În perioada 1-13 noiembrie dăm start campaniei promovate de Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova:„Ești prietenul meu real? lasă netul, fii alături!”, ediția a III-a. Acest proiect promovează prietenia nu prin rețelele de socializare de la distanță ci o comunicare directă între tinerii de astăzi.

 • SĂ SILIM INIMA NOASTRĂ SPRE VOIA LUI DUMNEZEU

      Cel ce vine la Hristos, trebuie la început să se atragă de la sine cu sila spre bine, chiar dacă nu vrea inima. Căci zice Domnul: ,,Împărăţia lui Dumnezeu se ia cu sila şi silitorii o răpesc pe ea”. De aceea tot El zice: ,,Nevoiţi-vă să intraţi prin poarta cea strâmtă”. Drept aceea trebuie, cum s-a zis, să ne împingem pe noi chiar fără voie spre virtute şi spre dragoste dacă nu avem dragoste, spre blândeţe, dacă suntem lipsiţi de aceasta. Să ne silim să avem inima miloasă şi iubitoare de oameni, să răbdăm ocări şi nesocotiri şi să rămânem lângă cei urgisiţi dacă nu avem încă aceasta deprindere: spre rugăciune, dacă n-am dobândit încă rugăciunea Duhului. De ne va vedea Dumnezeu luptându-ne astfel şi mânându-ne cu sila spre bine, chiar dacă inima noastră lucrează împotrivă, ne va da rugaciune adevărată, milă, răbdare, îndelungă îngăduinţă şi, simplu, ne va umple pe noi de toate roadele Duhului.

 • ACT FILANTROPIC LA HÎNCEȘTI

      Сu binecuvintarea Preasfintitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, parohul bisericii ,,Nasterea Maicii Domnului” din sat. Buțeni, r. Hîncești, Preotul Vasile PREPELIȚĂ, împreună cu o creștină de bună credință au vizitat Centru de plasament temporar ,,BRÎNDUȘA” din or. Hîncești, și casa de bătrîni și invalizi din Sarata Galbena, raionul Hîncești, Aducind în dar copiilor diferite cărți, rechizite școlare, băntulețe pentru fete și cîte o icoana cu chipul Maicii Domnuui,  dar bătrinilor cîte o pereche de ciorapi și la fel cîte o icoana. Ca să ridice dispozitia la toți au oferit cîte o înghețată, copiii au fost nespus de bucuroși, dar unii bătrîni cu lacrimi în ochi mărturiseau că au uitat deja gustul înghețatei.  

 • ÎNDEMNURI PENTRU PRIETENII ADEVĂRATE

      Dacă ai prieteni, fugi de întâlnirile dese cu ei, căci numai întâlnindu-te rar cu dânşii le vei fi de folos. Iar, dacă vezi că îţi vine prin ei vreo vătămare, cu nici un chip nu te mai apropia de dânşii. Trebuie să ai ca prieteni pe cei ce pot fi de folos şi de ajutor vieţuirii tale. Fugi şi de întâlnirile cu bărbaţii răi şi războinici, şi cu nici unul din aceştia să nu locuieşti împreună; ba şi de sfaturile lor cele de nimica să te lepezi. Căci nu locuiesc lângă Dumnezeu şi nici statornicie n-au. Prietenii tăi să fie bărbaţii paşnici, fraţii duhovniceşti şi părinţii sfinţi; căci pe aceştia şi Domnul îi numeşte aşa zicând: ,,Mama mea, fraţii şi părinţii mei aceştia sunt, care fac voia Tatălui Meu cel din Ceruri”.

BСЕНОЩНОЕ БДЕНИЕ В ХРАМЕ СВЯТЫХ МУЧЕНИЦ ВЕРЫ, НАДЕЖДЫ, ЛЮБОВИ И МАТЕРИ ИХ СОФИИ

     В пятницу 30 сентября 2016 года, Преосвященнейший ПЕТР, Епископ Унгенский и Ниспоренский совершил Всенощное бдение в храме святых мучениц Веры, Надежды, Любови и матери их Софии, находящемся при детском приюте «Блаженный Иосиф» г. Кишинев. За богослужением Владыка совершил помазание верующих елеем.


Сiteşte întregul articol >>

SLUJBA DE CANONIZARE A SF. AGAFIA. EMISIUNEA „CUVINTELE CREDINȚEI”. EDIȚIE SPECIALĂ DIN 25 SEPTEMBRIE


Сiteşte întregul articol >>

PROTOIEREUL NICOLAE OLARU, PAROHUL BISERICII „SF. ARH. MIHAIL ȘI GAVRIIL” DIN OR. NISPORENI, LA 75 ANI DE VIAȚĂ

Preacucernice părinte Nicolae,

Cu frăţească dragoste în Hristos, Primiți cordialele mele felicitări și urări de bine cu prilejul jubileului de 75 ani de viață a Sfinției Voastre. Fie ca Iisus Hristos Arhiereul Cel vieşnic, să Vă dăruiască pace, bucurii duhovnicești, puteri sufletești și trupești și ajutor sfânt în activitatea ce o desfășurați. Ziua de astăzi să fie plină de recunoştinţă şi lumină faţă de darul vieţii pe care l-aţi primit de la Dăruitorul Ceresc.


Сiteşte întregul articol >>

ZIUA ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI LA PENITENCIARUL DE LA RUSCA

    De ziua inaltarii Sfintei Cruci, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nsiporeni, in Biserica din Penitenciarul nr. 7, de femei din s. Rusca, r. Hîncești, s-a savirsit Sfinta si Dumnezeiasca Liturghie, in timpul careia detinutele au adus multumire Domnului nostru Iisus Hristos pentru cea mai mare jertfa adusa pentru mintuirea fiintei omenesti, pentru zidirea Dumnezeiasca, iar dupa Sfinta Liturghie pe teritoriul Penitenciarului s-a citit acatistul Sfintei Cruci, la finalul caruia majoritatea detinutelor s-au inchinat Sfintei Cruci si au fost unsi cu ulei Sfintit de catre parohul Bisericii, Protoiereului Mitrofor Valeriu MOCRICIUC care a rostit un cuvint de invatatura la Inaltarea Sfintei Cruci, de jertfa adusa de Dumnezeu.


Сiteşte întregul articol >>

DARUIEȘTE VIAȚĂ!

    Cu binecuvintre Preasfintitului PETRUEpiscop de Ungheni și Nisporeni, pe data de 27 septembrie 2016, de ziua Înălțării Sfintei Cruci,  parohul  bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din sat. Buțeni, raionul Hîncești, Preotul Vasile PREPELIȚĂ, împreună cu enoriașii după săvîrșirea Sf. Liturghii s-au deplasat la Spitalul raional Hîncești în secția de Transfuzie a Sîngelui.

     Aici credincioșii au donat sînge pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de transfuzie de sînge. Prin acest gest mînați de dragostea creștinească și-au dorit cît de puțin să le ușureze Crucea. Îndemnăm pe toți oamenii de bună credință să le urmeze exemplu și să doneze sîngele pentru a darui o viată!


Сiteşte întregul articol >>

CITIREA ACATISTULUI ICOANEI MAICII DOMNULUI FĂCĂTOARE DE MINUNI DE LA HÎRBOVĂȚ ÎN CATEDRALA EPISCOPALĂ ,,SF. BNC. KNZ. ALEXANDRU NEVSKI” DIN ORAȘUL UNGHENI

      Miercuri, 28 septembrie 2016Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Acatistul în cinstea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăț, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Cnz. Alexandru Nevschi” din or. Ungheni.

     Tradițional, în fiecare zi de miercuri dimineață creștinii Catedralei Episcopale își îndreaptă pașii spre sfîntul locaș pentru a se ruga Maicii Domnului în fața Icoanei făcătoare de minuni de la Hîrbovăț prin acest umilincios Acatist, citit de Preasfinția Sa.


Сiteşte întregul articol >>

SĂ NU NE BATEM JOC DE SFÎNTA CRUCE

    “Să nu cumva vă bateți joc de Cruce, că va fi vai de capul vostru ce vi se întîmplă!” ne repeta deseori bunica. ,,Da` ce ni se întîmplă mami(așa îi spuneam eu dînsei)?” O întrebam îngrozită de gravitatea atitudinii ei. ,,Păi, uite ce-au pățit unii din sat care au batjocorit crucea…” și bunica începea povestea care nu era poveste ci devenea istoria unor fapte reale petrecute în satul în care locuiam. Înțelepciunea simplă și pățaniile altora îmi deveneau prin bunica veritabili pedagogi.


Сiteşte întregul articol >>

SFÎNTA CRUCE NU ESTE TALISMAN SAU OBECT DE A NE ÎNFRUMUSEȚA, CI ESTE SEMNUL BIRUINȚEI ȘI AL IUBIRII LUI HRISTOS

    Praznicul Înălțării Sfintei Cruci ne prilejuiește abordarea unei probleme des întâlnite. Cuvântului „Cruce” îi acordăm, de obicei, multiple semnificații. Aș vrea să mă refer aici la simbolul cel mai profund al vieții noastre creștinești. Linia verticală, pe care se fixează cea orizontală, unește cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu umanitatea, iar, prin ea, cu întreaga făptură văzută. Am mai putea spune că linia orizontală unește om cu om și neam cu neam. Atunci când ne însemnăm chipul cu semnul de viață dătător, prin linia verticală unim mintea cu inima, arătând astfel că, în efemera existență umană, rațiunea fără inimă duce la mândrie, autosuficiență, iar inima fără rațiune, la trăiri emoționale, sentimentaliste, depărtându-l pe om de adevăratele valori și de scopul ultim al vieţii: dobândirea mântuirii. Linia orizontală a semnului purtător de biruință unește umăr cu umăr. În genere, umărul, partea corpului omenesc corespunzând articulației dintre brațe și trunchi, este asociat cu puterea. De aici zicala: „a pune umărul la greu”. Unind umerii cu orizontala Crucii, devenim mai puternici, căci, aşa cum ne spune dumnezeiescul Pavel, Sfânta Cruce reprezintă puterea lui Dumnezeu.


Сiteşte întregul articol >>

CEA A TOATĂ LUMEA ÎNĂLŢARE A CINSTITEI ŞI DE VIAŢĂ FĂCĂTOAREI CRUCI SĂRBĂTORITĂ ÎN CATEDRALA EPISCOPALĂ ,,SF. BNC. CNZ. ALEXANDRU NEVSKI” DIN OR. UNGHENI

    Marți, 27 septembrie 2016, Catedrala Episcopală “Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din orașul Ungheni s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a sărbători Marele Praznic al Înălţării Cinstitei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci.

    Serviciul divin a fost săvârșit de Chiriarhul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preasfințitul Episcop PETRU, înconjurat de soborul de preoți şi diaconi ai Catedralei.


Сiteşte întregul articol >>

PRIVEGHEREA ÎMPREUNĂ CU CINUL ÎNĂLŢĂRII SFINTEI CRUCI LA CATEDRALA EPISCOPALĂ "SF. BNC. KNZ. ALEXANDRU NEVSKI" DIN OR. UNGHENI

    În seara zilei de luni, 26 septembrie 2016, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat slujba privegherii şi cinul înălţării Sfintei Cruci, la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni.

    La această slujbă solemnă au participat alături de Ierarh Secretarul Episcopului, Arhidiacon DOMETIAN (Redco) și soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei.


Сiteşte întregul articol >>

PREASFINȚITUL PETRU A LUAT PARTE LA A II-A ȘEDINȚĂ A COMITETULUI ORGANIZATORIC AL CONFERINȚEI ȘTIINȚIFICE NAȚIONALE BISERICA ORTODOXĂ DIN MOLDOVA ȘI STATUL – LA 25 ANI DE INDEPENDENȚĂ A REPUBLICII MOLDOVA

    Luni, 26 Septembrie 2016, la Academia de Științe a Moldovei a avut loc a II-a ședință a Comitetului Organizatoric al Conferinței științifice naționale Biserica ortodoxa din Moldova si Statul - la 25 ani de independența a Republicii Moldova.

    La ședință a luat parte din partea Biserici ortodoxe din Moldova PS PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Prot. Vadim CHEIBAȘ - secretarul Mitropoliei Moldovei, Prot Veceslav CAZACU – Prorectorul Academiei Teologice din Moldova și Prot. Octavian MOȘIN - Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret.


Сiteşte întregul articol >>

PREASFINȚITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, ÎN AUDIENȚĂ LA ÎNTÎISTĂTĂTORUL BISERICII ORTODOXE DIN MOLDOVA, ÎNALTPREASFINŢITUL MITROPOLIT VLADIMIR

    În dimineața zilei de luni, 26 septembrie 2016Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a deplasat la Palatul Mitropolitan din oraşul Chişinău. Aici Preasfinţia Sa a avut o întrevedere cu Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit VLADIMIR, în cadrul căreia Preasfințitul Episcop PETRU, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Canonizarea Sfinților din Moldova a discutat despre marele evenimente petrecute recent: canonizarea Sfîntului Ierarh Gavriil și a Fericitei Agafia de la mănăstirea Cușelăuca. Tot aici s-a discutat despre planul de lucru pentru viitor a Comisiei pentru Canonizarea Sfinților din Moldova.


Сiteşte întregul articol >>

ÎN DUMINICA DE DINAINTEA ÎNĂLŢĂRII SFINTEI CRUCI PREASFINŢITUL EPISCOP PETRU, A LITURGHISIT LA MĂNĂSTIREA „CUVIOASA PARASCHEVA” HÎNCU

     25 septembrie 2016. În Duminica de dinaintea Înălţării Sfintei Cruci cînd prăznuim şi odovania Naşterii Maicii Domnului, Presfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în  biserica de vară ,,Cuvioasa Parascheva” din complexul mănăstirii Hîncu.

       Chiriarhul a fost întîmpinat de stareţa mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) împreună cu obştea monahală şi pelerinii veniţi la rugăciune. Alături de Ierarh, au liturghisit, soborul de preoți și diaconi slujitori a sfintei mănăstiri.


Сiteşte întregul articol >>

LITIA PENTRU CEI ADORMIŢI LA MORMÎNTUL VREDNICEI DE POMENIRE EGUMENA AGNESIA STAREŢA MĂNĂSTIRII CUŞELĂUCA

     Sîmbătă, 24 septembrie 2016, după oficierea Sfintei Liturghii cu cinul canonizării Sfintei Fericitei Agafia la Mănăstirea Cuşelăuca, soborul de Arhierei, preoţi şi diaconi în frunte cu Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova s-au deplasat la cimitir unde au săvîrşit Litia pentru cei adormiţi la mormîntul vrednicei de pomenire Egumena Agnesia stareţa mănăstirii Cuşelăuca.

    Egumena Agnesia este cea care a început a aduna mărturiile necesare pentru canonizarea Fericitei Agafia, cea care a muncit mult pentru a ajunge în această zi binecuvîntată ca să ne bucurăm de canonizarea Fericitei Agafia


Сiteşte întregul articol >>

SLUJBA DE CANONIZARE A FERICITEI AGAFIA DE LA CUȘELĂUCA

     Vrednic de toată cinstea înaintea lui Dumnezeu și cuvios lucru este a prăznui prin slujbe și cântări duhovnicești, pomenirea sfinților care s-au nevoit întru Domnul.

    Sâmbătă, 24 septembrie, sfânta mănăstire Cușelăuca a găzduit slujba de canonizare a Fericitei Agafia, unde au participat un sobor de arhierei din țara noastră și de peste hotare.

    Numeroși creștini din toate colțurile republicii au fost prezenți astăzi în această Mănăstire, în liniște duhovnicească și rugăciune fierbinte către această sfântă a patriei noastre.

    În cadrul serviciului divin a fost săvârșită ultima panihidă pentru Fericita Agafia, după care, în mod solemn a fost dat citirii Tomosul de Canonizare și citită viața pe scurt a Sfântului Fericitei Agafia.


Сiteşte întregul articol >>

SLUJBA PRIVEGHERII ÎN AJUNUL CANONIZĂRII FERICITEI AGAFIA DE LA CUȘELĂUCA

 În seara zilei de vineri, 23 septembrie 2016, cu binecuvîntarea Întistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit VLADIMIR, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a săvîrşit slujba Privegherii din Ajunul Canonizării Fericitei Agafia de la Mănăstirea Cușelăuca.

În această zi deosebită au luat parte un sobor de preoți și diaconi, care s-au rugat pentru poporul nostru cel binecredincios. De asemenea în cuvântul Preasfințitului Episcop Petru, care este și Preşedintele Comisiei pentru Canonizarea Sfinţilor din Moldova, s-a menționat și despre importanța participării la astfel de slujbe, îndemnând pe credincioși la prezență cu multă evlavie și credință la slujba de canonizare a Fericitei Agafia.


Сiteşte întregul articol >>

FOLOSUL MUNCII ȘI PAGUBA TRÎNDĂVIEI

    În această lume în permanentă mișcare și neîncetată schimbare și prefacere, omul trebuie să fie mereu ocupat, fie că vrea fie că nu, ori cu lucruri bune, ori cu lucruri rele. Căci trîndavul de fapt nu stă niciodată degeaba. El este un harnic luptător în slujba diavolului. Trupul și sufletul trîndav este ogorul cel mai potrivit pentru semănăturile și recoltele dracilor. Sfîntul Antonie cel Mare zice: ,,Trupul are nevoie să fie supus lucrului, fără încetare”. Sfîntul Efrem Sirul zice: ,,Să ne învățăm cu munca, așa ca să nu fie nevoie să ne învățăm cu cerșitul”.

     Toți ceilalți sfinți Părinți, fără nici o excepție, ne învață mereu despre necesitatea muncii în scopul mîntuirii sufletului omului. Sfinții Apostoli împreună cu toți sfinții sunt pentru noi pilde vii de muncă continuă și concentrată, atît fizică, cît și duhovnicească. Omul trîndav pe pămînt, prin trîndăvia lui, nu numai că nu-și lungește viața, dar chiar și-o scurtează. Se vede limpede din marea longevitate a multor sfinți, că au fost întotdeauna cei mai mari muncitori dintre toți muncitorii de pe pămînt.


Сiteşte întregul articol >>

BĂRBATUL ŞI FEMEIA ÎN FAMILIA CREŞTINĂ

     Sfîntul Ioan Gură de Aur vede în împărţirea responsabilităţilor între soţ şi soţie o nouă legătură a dragostei pe care Dumnezeu o voieşte în sînul familiei. „Aşa, de pildă – spune el – nici bărbatului nu i-a încredinţat totul, şi nici femeii, ci a împărţit fiecăruia din îndatoriri: uneia (femeii) i-a dat în stăpânire casa, celuilalt i-a încredinţat rolul de dinafară de casă, acela de a hrăni pe cei din casă”.


Сiteşte întregul articol >>

VIZITA DE LUCRU A PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, LA MĂNĂSTIREA VĂRZĂREȘTI

 În prima jumătate a zilei de joi, 22 septembrie 2016, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, sa  aflat la centrul Eparhial din or Ungheni iar in a doua parte a zilei sa deplasat la mănăstirea Vărzărești unde a avut o întrevedere cu viețuitorii acestei mănăstiri care se aflau la slujba de seara.

  În cadrul întrevederii, Ierarhul a discutat cu Stareta manastirii Egumena Gheorghia, despre programul slujbelor, despre rugăciune şi despre ascultarea obștei.


Сiteşte întregul articol >>

SFINŢII IOACHIM ŞI ANA – PERECHEA CEA NEPĂTIMAŞĂ

     - Părinte, vorbiţi-ne despre Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Maicii Domnului.

    - De mic copil aveam mare evlavie la Sfinţii Ioachim şi Ana. Chiar am spus cuiva, că atunci cînd mă vor face călugăr, aş vrea să-mi pună numele de Ioachim. Cît de mult le datorăm! Sfinţii Ioachim şi Ana sunt perechea cea mai nepătimaşă care a existat vreodată. Nu au avut deloc cugetare trupească.
Dumnezeu aşa l-a plăsmuit pe om şi astfel, fără patimă, ar fi vrut să se nască oamenii. Dar după cadere a intrat patima în relaţia dintre bărbat şi femeie. De îndată ce s-a aflat o pereche nepătimaşă, aşa cum l-a plăsmuit Dumnezeu pe om şi aşa cum voia să se nască oamenii, s-a născut Maica Domnului, această făptură neprihanita, din care mai apoi S-a întrupat Hristos. Gîndul îmi spune că Hristos ar fi venit mai devreme pe pămînt dacă ar fi existat o pereche neprihănită, aşa cum au fost Sfinţii Ioachim şi Ana.


Сiteşte întregul articol >>

SĂRBĂTOAREA NAȘTERII MAICII DOMNULUI ÎN PENITENCIARUL NR 7 DE FEMEI DIN S. RUSCA, RAIONUL HÎNCEȘTI

     În ziua de 21.09.2016 de sarbatoarea Nașterii Maicii Domnului în biserica din penitenciar s-a săvirșit Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia deținutele în primul rînd au mulțumit Domnului și Maicii Domnului pentru toate cele bune și mai puțin bune petrecute în viața fiecărui creștin, și s-au rugat pentru ertarea păcatelor ale sale și ale întregului popor creștin de pretutindeni.

     La sfirșitul Liturghiei s-au adus cîntece Maicii Domnului, i-ar parohul bisericii, Protoiereul Mitrofor Valeriu MOCRICIUC, a rostit un cuvînt de învățătură și le-a felicitat pe surorile întru Hristos cu Sfînta sărbătoare, la rîndul lor deținutele l-au felicitat pe parintele Valeriu cu ziua s-a de naștere.


Сiteşte întregul articol >>

MAMA VOASTRĂ CEA ADEVĂRATĂ ESTE ÎN CERURI ŞI O CHEAMĂ MAICA DOMNULUI

     Era o femeie văduvă, căreia îi murise soţul încă de când era tânără şi îi rămăseseră doi copilaşi. Şi biata femeie avea o gospodărie, dar era şi cinstitoare a lui Dumnezeu şi a Maicii Domnului, având în casa ei o icoană cu Maica Domnului purtând în braţe dumnezeiescul prunc. Şi ea i-a învăţat pe copii de mici să se închine, să zică Tată nostru, să zică Crezul şi, deocamdată, măcar rugăciunile cele mai scurte către Maica Domnului. Şi copiii întrebau, ca nişte prunci ce erau: „Mamă, dar cine e aceea de pe icoană?”. Şi ea le spunea: „Aceea e Mama voastră, adevărata voastră Mamă”. „Dar dumneata nu ne eşti mamă?”. Ea zicea: „Nu, Mama voastră cea adevărată este în ceruri şi o cheamă Maica Domnului”. 


Сiteşte întregul articol >>

ASTĂZI SE VESTEŞTE MILA ŞI IZBĂVIREA NEAMULUI OMENESC, CĂCI S-A NĂSCUT MAICA MILEI ŞI A MILOSTIVIRII

     Iubiţii mei fraţi în Hristos, v-aţi gîndit vreodată pentru care pricină Sfinţii şi dumnezeieştii Părinţi, care au alcătuit sinaxarul, au rînduit ca praznicele împărăteşti, care împodobesc crugul anului, să înceapă cu Naşterea Maicii Domnului şi să se sfîrşească cu Adormirea ei? După cum se ştie, în prima lună a anului nou bisericesc, în a opta zi a lunii septembrie, prăznuim Naşterea Maicii Domnului, iar în luna ultimă a anului bisericesc, la 15 august, prăznuim Adormirea ei. Pricina cea tainică, pentru care anul bisericesc începe şi se sfîrşeşte cu praznicele Maicii Domnului, este aceasta că prin mijlocirea Maicii Domnului, Preamilostivul Dumnezeu a binevoit a începe şi a termina planul mîntuirii neamului omenesc din robia diavolului şi din munca iadului.


Сiteşte întregul articol >>

EGUMENA PARASCHEVA (CAZACU) ȘI EGUMENA BENEDICTA (MURA) AU LUAT PARTE LA FESTIVITĂȚILE PRILEJUITE DE HRAMUL MĂNĂSTIRII „NAȘTEREA MAICII DOMNULUI”, ALEXANDROVCA, REGIUNEA ODESSA, UCRAINA

   Cu binecuvîntarea Chiriarhului locului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni și la invitația Egumenei GHERMOGHENA, streța mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Alexandrovca, regiunea Odessa, Ucraina, stareța mănăstirii Hîncu, Egumena Parascheva (Cazacu) împreună cu stareța mănăstirii Frumoasa, Egumena BENEDICTA (Mura)a luat parte la festivitățile prilejuite de Hramul mănăstirii sus numite.


Сiteşte întregul articol >>

PRIMA SFÎNTĂ ȘI DUMNEZEIASCĂ LITURGHIE ÎN ISTORIA BISERICII ,,NAȘTEREA MAICII DOMNULUI” DIN UNGHENI-DEAL

 Cu Binecuvîntarea Preasfințitului Episcop Petru și cu stăruința Protoereului Simion CULEAC, începutul construcției acestei Biserici, a început pe 1 iulie 2016. Iar la data de 19 august, s-a pus piatra de temelie de catre Preasfințitul Petru. Preasfințitul  a menționat că este foarte important construcția acestui Sfînt Locaș în acest sector ca enoriașilor să le fie mai ușor să se deplaseze la Sfînta Biserică pentru ai aduce Slavă lui Dumnezeu.


Сiteşte întregul articol >>

  <123456789 >  ... 191