RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 8
Astăzi: 246
Săptămînal: 4170
Lunar: 14592
Pe 3 luni: 35037

C I R C U L A R Ă

Adresată Preacucernicilor Protopopi,

Preacuvioșși Preacucernici Preoți din cuprinsul

Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

…Bolnav am fost și M-ați cercetat! (Matei 25, 36)

Preoții, care sânt rânduiți de păstorii lor în fiecare Biserică drept economi și purtători de grijă ai sufletelor, au datoria de a păstori și ei oile cuvântătoare ale lui Hristos cu cuvântul Evangheliei, cu învățătura creștinească și cu Sfintele Taine, atât când sânt sănătoase, cât și când sânt bolnave, așa cum fac și păstorii oilor necuvântătoare, care pe cele sănătoase le duc din loc în loc să pască iarbă verde, iar pe cele șchioape și bolnave le îngrijesc și le vindecă.

[removed] [removed]

[removed] [removed]
Сiteşte întregul articol>>

C I R C U L A R Ă

,,Familia – Mica Biserică care naşte Sfinţi”

Clerului din Episcopia de Ungheni şi Nisporeni,

Preacucerinici Părinţi,

   Familia este celula societăţii, care printr-o unire dintre un bărbat şi o femeie, este cea care dă naştere vieţii pe pămînt. Pentru a avea o familie durabilă, trainică, pregătită pentru greutăţile vieţii, tinerii trebuie să fie informaţi. Scopul general al familiei este mîntuirea unuia prin celălalt, iar  menirea principală a familiei este  naşterea de prunci.


Сiteşte întregul articol>>

C I R C U L A R Ă

Cinului monahal din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

 

Rolul monahismului în societatea de astăzi

 

În această perioadă de urcuș duhovnicec, este necesară o intensificare a misiunii mănăstirilor, ca mărturie adusă pentru drepta credinţă, dreapta vieţuire şi pentru ajutorarea oamenilor care au nevoie de un sfat bun, de o lumină pentru viaţă şi de o încurajare.


Сiteşte întregul articol>>

C I R C U L A R Ă

    Cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în cadrul Adunării Generale Anuale, a preoților din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, s-a luat decizia, ca anul 2016 în cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, să fie numit ,,SFÂNTA SCRIPTURĂ – DE LA CITIRE LA FAPTE”. Potrivit deciziei Adunării Eparhiale Generale, din ciclul de activităţi al programului pastoral-misionar de lucru pentru acest an, vă aducem  la cunoştinţă că cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la fiecare adunare ordinară a protopopiatului, preotul numit de Preasfinţia Sa, să susţină seminar conform listelor de mai jos:


Сiteşte întregul articol>>

UPDATE – BIOGRAFIA PREASFINŢITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

     Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni  (nume civil: MUSTEAŢĂ Valeriu Ion) s-a născut, la data de 29 octombrie 1967 în satul Lupa-Recea, raionul Străşeni, Republica Moldova, într-o familie de muncitori, creştin-ortodocşi.

1986 - 1988  a satisfăcut serviciul militar în oraşul Mitino din regiunea Moscova, Rusia.

v    În anul 1992 a fost tuns în monahism de către Arhimandritul NICANDRU (Munteanu), stareţul mănăstirii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din s.  Chiştelniţa, r. Teleneşti.

v    La 12 iulie, 1992 a fost hirotonit Ierodiacon, de către Înaltpreasfinţitul VLADIMIR Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove, în Catedrala „Sf. M. Mc. Teodor Tiron”, or. Chişinău.

v    În acelaş an, la 28 august, Ierodiaconul PETRU a fost hirotonit Ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi a Întregii Moldove.

v    La 10 septembrie 1992, ieromonahul PETRU a fost numit duhovnic la Mănăstirea de maici "Sf. Cuvioasă Paracheva" din satul Bursuc, raionul Nisporeni.

v    Prin Decizia nr. 76 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 6 octombrie 2005, arhimandritul PETRU a fost numit Episcop de Nisporeni, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove. (jurnal  № 76 )

v    La 12 noiembrie 2005, în Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului" din Mănăstirea Căpriana, a avut loc chemarea la treapta de episcop (ipopsifierea) a arhimandritului PETRU.


Сiteşte întregul articol>>

DIN ACTIVITATEA PREASFINȚITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

    În ziua de Joi, 16 iulie 2015La Centrul Eparhial din orașul Ungheni, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a primit în au diență  preoți și mireni din cuprinsul Episcopiei noastre.

    Printre clericii primiți în audiență de către Preasfinția Sa, au fost: Protoiereul Mihail TACU parohul bisericii "Sf. Treime" din satul Soltăneşti, raionul Nisporeni, Protoiereul Zaharia ORBU, parohul bisericii "Sf. Irh. Nicolae" din satul Boldureşti, raionul Nisporeni, Egumena GHEORGHIA (Plăcintă) stareța mănăstirii ,,Nașterea Maicii Domnului” din satul Vărzărești, raionul Nisporeni.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PASTORAL-MISIONARĂ A PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

    Joi, 9 iulie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni şi-a desfăşurat activitatea Sa arhipăstorească la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

    Preasfinţia Sa a avut mai multe întrevederi cu clerici din cuprinsul Episcopiei noastre, cu care a discutat diverse aspecte ale vieţii parohiilor respective, oferind sfaturi şi îndemnuri părinteşti.

     De asemenea, Ierarhul a primit în audienţă numeroşi mireni, care s-au adresat cu diverse întrebări de ordin duhovnicesc.


Сiteşte întregul articol>>

DIN ACTIVITATEA PREASFINȚITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

      Miercuri, 8 iulie 2015. Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a aflat la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

   Presfinția Sa, a primit în audiență clerici și mireni din cuprinsul Eparhiei,  care s-au adresat Stăpânului cu diverse întrebări duhovnicești, primind sfaturi și binecuvântarea Ierahului pentru activitățile ce urmează a fi efectuate în parohiile lor.

    Tot astăzi Chiriarhul a primit în audiență pe Protoiereul Andrei URSOI, Președintele Departamentului Eparhial, Învățămînt Religios și Catehizare, împreună cu doi tineri care au cerut binecuvîntarea Preasfinției Sale pentru a-și continua studiile la o școală teologică.


Сiteşte întregul articol>>

PREASFINŢITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, A OFICIAT SLUJBA ACATISTULUI MAICII DOMNULUI DE LA HÎRBOVĂŢ LA CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN ORAŞUL UNGHENI

   În dimineaţa zilei de miercuri, 8 iulie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat slujba acatistului în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Hîrbovăţ în Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.

   Preasfinţia Sa a fost înconjurat de soborul de preoţi slujitori ai Catedralei Episcopale. La final, Ierarhul a mulţumit credincioşilor pentru prezenţă şi pentru dragostea lor pentru Maica Domnului, asigurându-i de ajutorul necondiţionat al Născătoarei de Dumnezeu, atunci când i se cere ajutorul.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PASTORAL-MISIONARĂ A PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

    Vineri, 3 iulie 2015Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat la reședința Sa de la Mănăstirea “Cuvioasa Parascheva”, Hâncu.

       Preasfinția Sa a primit în audiență preoți şi mireni din cuprinsul eparhiei noastre, printre care  Protoiereul Ioan VEREBCEAN, parohul bisericii cu hramul "Acoperămîntul Maicii Domnului", din satul Stolniceni, raionul Hînceşti, şi Protoiereul Serghei SLĂNINĂ, parohul bisericii "Sf. Arh. Mihail şi Gavriil" din satul Lăpuşna, raionul Hînceşti, care au discutat cu Ierarhul diferite aspecte duhovniceşti din parohiile lor.

 

 


Сiteşte întregul articol>>

DIN ACTIVITATEA CHIRIARHULUI

    Miercuri,  1 iulie 2015. Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a aflat la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

    Pe tot parcursul zilei Presfinția Sa, a primit în audiență clerici și mireni din cuprinsul Eparhiei,  care s-au adresat Stăpânului cu diverse întrebări duhovnicești, primind sfaturi și binecuvântarea Ierahului pentru activitățile ce urmează a fi efectuate în parohiile lor.

 

Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI DIN 30.06.2015

    Marți, 30 iunie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni şi-a desfăşurat activitatea Sa arhipăstorească la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

    Preasfinţia Sa a avut mai  multe întrevederi cu clerici din cuprinsul Episcopiei noastre, printre care Preotul Veaceaslav BUDEI, cu care a discutat diverse aspecte ale vieţii parohiilor respective, oferind sfaturi şi îndemnuri părinteşti.


Сiteşte întregul articol>>

C I R C U L A R Ă

Către clericii din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

     Viaţa este cel mai de preţ şi mai frumos dar, pe care l-a dat Dumnezeu, din nemăsurata Lui iubire, oamenilor.

     Dumnezeu este Stăpînul vieţii şi Proniatorul. În ţările europene se urmăreşte  o înlocuire a familiei tradiţionale, asta ducînd la distrugerea ei,  lucru care este strigător la cer. Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, permanent s-a manifestat pozitiv în susţinerea şi promovarea familiilor compuse din Tată, Mamă și Copii, promovarea şi susţinerea moral-socială a copiilor în familii, a fost întodeauna împotriva omuciderii, incluzînd aici avorturile.


Сiteşte întregul articol>>

PREASFINŢITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, ÎN AUDIENŢĂ LA ÎNTÎISTĂTĂTORUL BISERICII ORTODOXE DIN MOLDOVA

       În a doua jumătate a zilei de joi, 25 iunie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a deplasat în capitală în incinta Palatului Mitropolitan.

    Aici Chiriarhul a avut audienţă la Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit VLADIMIR, discutînd diferite aspecte din cadrul Episcopiei noastre dar şi despre mersul lucrărilor de construcţie a Catedralei Episcopale în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Hîrbovăţ din oraşul Ungheni.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA DE LUCRU A PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI DIN 25.06.2015

    Joi, 25 iunie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni şi-a desfăşurat activitatea Sa arhipăstorească la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

    Preasfinţia Sa a avut mai multe întrevederi cu clerici din cuprinsul Episcopiei noastre, printre care Protopopul circumscripției Călărași, Protoiereul Grigore DODON, împreună cu Protoiereul Florin MARIN parohul bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din satul Dereneu, raionul Călărași. Care a invitat Chiriarhul la o eventuală slujbă arhierească în parohia sa.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, DIN 24.06.2015

     Miercuri, 24 iunie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de ,Ungheni şi Nisporeni sa aflat la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

     Preasfinţia Sa, a primit în audienţă clerici şi mireni din cuprinsul eparhiei. Tot astăzi, Chiriarhul a primit în audienţă pe Stareţa mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului”  Cuşelăuca din raionul Şoldăneşti, Egumena VERA (Spinei), sa continuat studierea dosarului ascultătoarei Agafia, nevoitoarea acestei mănăstiri, propus spre examinare pentru a fi canonizată în rîndul Sfinţilor Moldovei.


Сiteşte întregul articol>>

DIN ACTIVITATEA PREASFINȚITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

     Marți, 23 iunie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a aflat la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

   Aici Preasfinţia Sa, pe tot parcursul zilei a primit în audienţă preoți și mireni din cuprinsul Eparhiei noastre pintre care Președintele Departamentului Eparhial, Mănăstiri și Viață Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța), starețul mănăstirii Hîrbovăț, Egumenul SPIRIDON (Marin), stareța mănăstirii „Sf. Voievod Ștefan Cel Mare” din orașul Nisporeni, Monahinia ANIMAISIA (Cernea) împreună cu duhovnicul mănăstirii Arhimandritul ZOSIMA (Matei) care au discutat cu Ierarhul diferite aspecte duhovnicești din cadrul mănăstirilor Eparhiei noastre.


Сiteşte întregul articol>>

DIN ACTIVITATEA PREASFINȚITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

    Miercuri17 iunie 2015. Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, s-a aflat la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

   Presfinția Sa, a primit în audiență pe Protopopul Circumscripției Ungheni, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU și alți clerici și mireni din cuprinsul Eparhiei,  care s-au adresat Stăpânului cu diverse întrebări duhovnicești, primind sfaturi și binecuvântarea Ierahului pentru activitățile ce urmează a fi efectuate în parohiile lor.


Сiteşte întregul articol>>

CITIREA ACATISTULUI ICOANEI MAICII DOMNULUI FĂCĂTOARE DE MINUNI DE LA HÎRBOVĂȚ ÎN CATEDRALA EPISCOPALĂ ,,SF. BNC. KNZ. ALEXANDRU NEVSKI” DIN ORAȘUL UNGHENI

       Miercuri, 17 iunie 2015Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat tradiționalul Acatist în cinstea Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Hîrbovăț, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Cnz. Alexandru Nevschi” din or. Ungheni.

     Tradițional, în fiecare zi de miercuri dimineață creștinii Catedralei Episcopale își îndreaptă pașii spre sfîntul locaș pentru a se ruga Maicii Domnului în fața Icoanei făcătoare de minuni de la Hîrbovăț prin acest umilincios Acatist, citit de Preasfinția Sa.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI DIN 16.06.2015

    Marți, 16 iunie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni şi-a desfăşurat activitatea Sa arhipăstorească la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

    Preasfinţia Sa a avut mai multe întrevederi cu clerici din cuprinsul Episcopiei noastre, printre care starețul mănăstirii Hîrbovăț, Egumenul SPIRIDON (Marin)  și Protopopul circumscripției Călărași, Protoiereul Grigore DODON, cu care a discutat diverse aspecte ale vieţii parohiilor respective, oferind sfaturi şi îndemnuri părinteşti. Tot astăzi cîțiva clericii din cuprinsul eparhiei noastre au invitat Chiriarhul la eventuale slujbe arhierești în parohiile lor.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI DIN 12. 06. 2015

  Vineri, 12 iunie 2015Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat la reședința Sa de la Mănăstirea “Cuvioasa Parascheva”, Hâncu.

       Preasfinția Sa a primit în audiență preoți şi mireni din cuprinsul eparhiei noastre, printre care  Protoiereul Vasile PREPELIŢĂ, parohul bisericii cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", din satul Buţeni care a discutat cu Ierarhul diferite aspecte duhovniceşti din parohia sa.


Сiteşte întregul articol>>

PREASFINȚITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI, ÎN PELERINAJ LA LOCURILE SFINTE DIN GRECIA

    Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu stareţa mănăstiriii Hîncu, Egumena PARASCHEVA (Cazacu) şi Secretarul Episcopului, Arhidiaconul DOMETIAN (Redco) se află într-un pelerinaj la locurile sfinte din Grecia.

    Astăzi Chiriarhul a vizitat mai multe mănăstiri printre care Mănăstirea Faneromeni de pe insula Lefkada. Aici Preasfinţia Sa împreună cu secretarul Său  şi stareţa mănăstirii Hîncu, au avut o întrevedere cu stareţul mănăstirii, Arhimandritul NICHIFOR, cu care a discutat despre diferite aspecte ale vieţii monahale din cuprinsul eparhiei noastre.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PREASFINȚITULUI PETRU EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI

   La data de 29 mai 2015, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a aflat la reședința Sa de la Mănăstirea “Cuvioasa Parascheva”, Hâncu.

       Preasfinția Sa a primit în audiență preoți din cuprinsul protopopiatului Hîncești, care s-au adresat Stăpânului cu diverse întrebări duhovnicești, primind sfaturi și binecuvântarea Ierahului pentru activitățile ce urmează a fi efectuate în parohiile lor.


Сiteşte întregul articol>>

DIN ACTIVITATEA PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI

    Miercuri, 27 mai 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni şi-a desfăşurat activitatea Sa arhipăstorească la Centrul Eparhial din oraşul Ungheni.

    Preasfinţia Sa a avut mai multe întrevederi cu clerici din cuprinsul Episcopiei noastre, cu care a discutat diverse aspecte ale vieţii parohiilor respective, oferind sfaturi şi îndemnuri părinteşti.


Сiteşte întregul articol>>

AGENDA PREASFINȚITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ȘI NISPORENI, DIN 26. 05. 2015

    Marți, 26 mai 2015. Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, sa aflat la Centrul Eparhial din orașul Ungheni.

    Preasfinția Sa, a primit în audiență clerici și mireni din cuprinsul Eparhiei printre care: Prtoiereul Valeriu IECHIM, parohul bisericii „Sf. Prooroc Ilie” din satul Pașcani, raionul Hîncești, și Protoiereul Mihail TACU, parohul bisericii ,,Sf. Treime din satul Soltăneşti, raionul Nisporeni, care a luat binecuvîntarea Ierarhului de a efectua lucrări de reparație a exteriorului bisericii.


Сiteşte întregul articol>>

123 >