RO | RU | EN

Calendar

Noutăți патриархия.ru

Panorama Mănastirii

Statistica vizitatori

Acum pe site: 5
Astăzi: 144
Săptămînal: 4170
Lunar: 14592
Pe 3 luni: 35037

SFÂNTUL VOIEVOD ŞTEFAN CEL MARE SĂRBĂTORIT LA MĂNĂSTIREA CU ACELAŞI HRAM DE PE PISCUL OSTAŞULUI DIN ORAŞUL NISPORENI

   Zeci de credincioşi au urcat dis-de-dimineaţă spre Piscul Ostaşului în această zi de pomenire a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, unde este amplasată Crucea Mântuirii Neamurilor din preajma oraşului Nisporeni. Sărbătoarea de astăzi a fost deosebită deoarece pentru a patra oară pe această Golgotă a Nisporeniului unde şi-a luat fiinţă mănăstirea cu Hramul „Sfântul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare”, s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi.


Сiteşte întregul articol>>

NAŞTEREA SFÎNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL - HRAMUL SCHITULUI FRUMOASA

    Marți, 7 iulie 2015, schitul mănăstirii Frumoasa şi-a serbat hramul de vară, în cinstea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul.

    Evenimentul a început cu oficierea Vecerniei unite cu Litia, iar a doua zi, în procesiune solemnă, obştea monahală împreună cu credincioşii, ctitorii şi binefăcătorii veniţi la acest eveniment s-au îndreptat către schitul mănăstirii, pe drum s-a citit rînduiala slujbei la vreme de secetă. Odată ajunși aici s-a oficiat Sfînta Liturghie, cei care s-au spovedit și au primit dezlegare s-au împătășit cu Sfintele și Dumnezeeștile Taine.


Сiteşte întregul articol>>

VIZITA DE LUCRU A PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, LA MĂNĂSTIREA HÎRBOVĂŢ

     În a doua jumătate a zilei de joi2 iulie 2015Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, sa deplasat la mănăstirea Hîrbovăț unde a avut o întrevedere cu viețuitorii acestei mănăstiri.

    Aici Chiriarhul a fost întîmpinat călduros de Egumenul SPIRIDON (Marin), stareţ al acestei mănăstiri împreună cu obştea monahală.


Сiteşte întregul articol>>

PELERINI LA MĂNĂSTIREA ,,CUVIOASA PARASCHEVA” HÎNCU

    Vineri, 5 iunie 2015, cîteva grupe de pelerini au păşit pragul mănăstirii „Cuvioasa Parascheva” Hîncu. Printre grupurile de pelerini au fost medicii de la Asistenţa Medicală Urgenţă „Centru” şi Primarul satului Tvardiţa, raionul Taraclia, Dn Ioan JELEAPOV, împreună cu colaboratori ai primăriiei şi creştini din localitatea dată.

     Pelerinii au fost întîmpinaţi de duhovnicul mănăstirii Hîncu, Arimandritul PAVEL (Tabacari) care le-a făcut o prezentare amănunţită a mănăstirii, s-au închinat sfinţeniilor de aici vizitînd toate locaşurile de închinare din complexul mănăstirii, la fel pelerinii au vizitat şi clădirile ce se află în construcţie luînd cunoştinţă cu toată gospodăria mănăstirii.


Сiteşte întregul articol>>

SFÎNTA LITURGHIE ÎN CINSTEA MARELUI PRAZNIC AL POGORÎRII SFÎNTULUI DUH LA MĂNĂSTIREA ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUI DIN HÎRBOVĂȚ”

    Duminică, 31 mai 2015, cînd întreaga Biserică Ortodoxă face pomenire Marelui Praznic al Pogorîrii Sfîntului Duh, mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăț, este îmbrăcată în haină de sărbătoare. Aici Catedrala mănăstirii poartă hramul sărbătorii de astăzi.

     Cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Niporeni, care este și Sfințit Arhimandrit al acestei mănăstiri, Sfînta Liturghie a fost săvîrșită de stareţul mănăstirii Egumenul SPIRIDON (Marin) și preoții slujitori ai acestei mănăstiri.


Сiteşte întregul articol>>

PRĂZNUIREA SFINTEI TREIMI - HRAMUL SFINTEI MĂNĂSTIRI FRUMOASA

     Duminic, 31 mai 2015, cînd prăznuim Sărbătoarea Sfintei treimi, Mănăstirea frumoasa își sărbătorește hramul Bisericii de Iarnă. Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie a fost oficiată în Biserica de Vară a mănăstirii, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, de către clerul slujitor. Răspunsurile la strană au fost intonate de corul mănăstirii.

    După Sfînta Liturghie a fost oficiata Slujba Vecerniei cu rugaciunile de îngenunchere și invocare a Sfîntului Duh. La final s-a facut înconjorul bisericii după cum se obișnuiește în ziua hramului. Toți cei prezenți, au fost invitați la o agapă creștină.


Сiteşte întregul articol>>

CONSILIERUL AMBASADEI REPUBLICII POPULARE CHINEZE DIN MOLDOVA, ÎN VIZITĂ LA MĂNĂSTIREA ,,SFÎNTA CUVIOASA PARASCHEVA” HÎNCU

   Sîmbătă9 mai 2015, mănăstirea ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu, i-a avut ca oaspeţi pe consilierul ambasadei Republicii Populare Chineze din Moldova, Dn GUO Xueli, soţia prim-preşedintelui Republicii Moldova, Dna Eugenia SNEGUR şi un grup de turişti din Republica Popular Chineză.

    Oaspeţii au fost întîmpinaţi de Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu stareţa mănăstirii Egumena PARASCHEVA (Cazacu).


Сiteşte întregul articol>>

HRAM ŞI ZI DE MARE SĂRBĂTOARE LA MĂNĂSTIREA ,,SF. M. MC. GHEORGHE” DIN ORAŞUL UNGHENI

   În ziua Înjumătăţirii Praznicului Învierii Domnului miercuri, 6 mai 2015, cînd Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruinţă, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a liturghisit la mănăstirea ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din oraşul Ungheni, care îşi sărbătoreşte Hramul.

    În dimineaţa zilei, Preasfinția Sa, a fost întâmpinat călduros, de stareța mănăstirii, egumena ELIZABETA (Gliga), Duhovnicul mănăstirii, Arhimandritul PANTELIMON (Mateevici), împreună cu obștea monahală și clerul sfintei mănăstiri.


Сiteşte întregul articol>>

FORTĂREAŢA DUHOVNICEASCĂ A HÎRBOVĂȚULUI ŞI-A LANSAT PAGINA OFICIALĂ ÎN INTERNET

    Potrivit mitropolia.md astăzi marţi, 14 aprilie 2015, în a treia zi după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, mănăstirea de călugări cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din s. Hîrbovăț, r. Călărași şi-a lansat pagina oficială în internet: http://manastireahirbovat.md/

    Site-ul apare cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni şi cu purtarea de grijă a părintelui stareţ Egumenul SPIRIDON (Marin).


Сiteşte întregul articol>>

BUCURIA ÎNVIERII DOMNULUI ÎMPĂRTĂŞITĂ DE CLERICI ȘI MIRENI LA MĂNĂSTIREA ,,ADORMIREA MAICII DOMNULUI” DIN HÎRBOVĂȚ

    Marți din Săptămîna Luminată, 14 aprilie 2015, a treia zi după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, cînd prăznuim şi Icoana Maicii Domnului ,,Portăriţa” (de la Iveron) mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” din satul Hîrbovăț, raionul Călărași, și-a deschis larg porțile pentru a primi pe Preasfinţia Sa, PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, și mulțime de creștini.

     În dimineaţa zilei Preasfinţia Sa, a fost întâmpinat călduros de Arhimandritul KIRIL (Braguța), Președintele Departamentului Eparhial Mănăstiri și Viață Monahală, împreună cu stareţul mănăstirii, Egumenul SPIRIDON (Marin), obştea monahală  şi credincioşii veniţi la închinare şi rugăciune în această mănăstire.


Сiteşte întregul articol>>

SINAXA STAREŢILOR ŞI STAREŢELOR MĂNĂSTIRILOR DIN CUPRINSUL EPISCOPIEI DE UNGHENI ȘI NISPORENI

    La finele zilei de marți31 martie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a întrunit toţi stareţii şi stareţele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre în incinta Centrului Eparhial din orașul Ungheni.

    Președintele Departamentului Eparhial Mănăstiri și Viață monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța) a raportat Ierarhului despre respectarea programului liturgic din Postului Mare, propus de Stăpîn şi obligatoriu, pentru toate mănăstirile din cuprinsul Eparhiei noastre.


Сiteşte întregul articol>>

PREASFINŢITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, A OFICIAT SLUJBA PROHODULUI NOU-ADORMITEI MONAHIEI IRAIDA (BARCARU) LA MĂNĂSTIREA HÎNCU

    Marți31 martie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Slujba Prohodului, lîngă sicriul cu trupul neînsufleţit al nou-adormitei Monahiei IRAIDA (Barcaru), aşezat în biserica ,,Cuvioasa Parascheva” din complexul mănăstirii.   

    Alături de Chiriarh la slujba prohodului au luat parte un sobor de preoți și toți cei care au cunoscut-o pe nou-adormita Monahia IRAIDA (Barcaru).


Сiteşte întregul articol>>

A FOST PETRECUTĂ LA DOMNUL MONAHIA IULIANIA, VIEŢUITOARE MĂNĂSTIRII ,,CUVIOASA PARASCHEVA” HÎNCU

    Duminică15 martie 2015, cu binecuvîntarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, sa săvîrșit prohodul pentru nou-adormita Monahia IULIANIA, nevoitoarea mănăstirii ,,Cuvioasa Parascheva” Hîncu.

    Slujba prohodului a fost oficiată de Duhovnicul mănăstirii ,,Hîncu”, Arhimandritul PAVEL (Tabacari), la care au participat Stareța mănăstirii, Egumena PARASCHEVA (Cazacu), slujitorii sfintei mănăstiri, obștea monahală care s-au rugat pentru iertarea păcatelor și odihna cu sfinții a nou-adormitei Monahia IULIANIA.


Сiteşte întregul articol>>

VIZITA DE LUCRU A PREASFINŢITULUI PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI, LA MĂNĂSTIREA HÎRBOVĂŢ

    În a doua jumătate a zilei de sîmbătă, 14 martie 2015, după finalizarea vizitei pastoral-misionare de la mănăstirea Răciula, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, însoţit de Președintele Departamentului Eparhial Mănăstiri și Viață monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța), sa deplasat la mănăstirea Hîrbovăț unde a avut o întrevedere cu viețuitorii acestei mănăstiri.

    Aici Chiriarhul a fost întîmpinat călduros de Egumenul SPIRIDON, stareţ al acestei mănăstiri împreună cu obştea monahală.


Сiteşte întregul articol>>

PREASFINŢITUL PETRU, EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI A ÎNTRUNIT TOŢI STAREŢII ŞI STAREŢELE MĂNĂSTIRILOR DIN CUPRINSUL EPISCOPIEI NOASTRE ÎNTR-O ADUNARE EXTRAORDINARĂ

    Sîmbătă14 martie 2015, după oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din satul Răciula, raionul Călăraşi, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a întrunit toţi stareţii şi stareţele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre într-o Adunare Extraordinară.

    Președintele Departamentului Eparhial Mănăstiri și Viață monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguța) a raportat Ierarhului despre respectarea programului liturgic din Postului Mare, propus de Stăpîn şi obligatoriu, pentru toate mănăstirile din cuprinsul Eparhiei noastre.


Сiteşte întregul articol>>

SLUJBĂ ARHIEREASCĂ LA MĂNĂSTIREA "NAŞTEREA MAICII DOMNULUI" DIN S.RĂCIULA

    În sîmbăta din a III-a săptămînă a Postului Mare14 martie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din satul Răciula, raionul Călăraşi. Slujba arhierească a fost prilejuită de împlinirea a 90 ani de viaţă a maicii stareţe.

    Ierarhul a fost întâmpinat de omagiata zilei acesteia Egumena Eustafia (ROTARI), stareţa mănăstirii împreună cu obştea monahală şi soborul de preoţi şi diaconi.


Сiteşte întregul articol>>

Impresiile tinerilor jurnalisti despre manastirea Frumoasa de la tabara “Jurnalisti pentru patrimoniu”

Sunt locuri care pictează în noi trăiri ce ne răvăşesc peste ani. Sosirea la Mănăstirea Frumoasa, la sigur, îmi va rămâne în inimă, deoarece, aici, am întâlnit oameni cu chipuri luminoase, precum maica stareţă Benedicta (Mura) şi părintele duhovnic Ambrozie (Munteanu), care – cu bunătăte şi evlavie – mi-au zis: “Nu contează cum ai venit la mănăstire, ci cum vei pleca de aici”.

Peisajele care înconjoară vatra aceasta sfântă sunt uluitoare. Mănăstirea este înconjurată de pădure seculară. Aici, eşti aproape de Dumnezeu. De fapt, aici începe opera de zidire sufletească. Aici, Dumnezeu se află în fiecare zvâcnire a naturii şi în privirile oamenilor.


Сiteşte întregul articol>>